.
Витрачено на медичне обладнання - 6 707 582 грн.

Новини

Зірки і глядачі «Стосується кожного» об'єдналися заради порятунку дітей

19 грудня 2018, 18:07

8 грудня напередодні Дня святого Миколая, на «Інтері» вийшов спеціальний випуск соціального ток-шоу «Стосується кожного» - «Лоти життя. Чудо триває». Команда проекту, зіркові гості програми і небайдужі телеглядачі об'єдналися, щоб зробити диво для маленьких пацієнтів Національного інституту раку.

Гостями особливого випуску стали народний артист України Володимир Гришко, співачки Гайтана, Наталія Валевська та Ярослава Руденко, солісти групи Aviator, відомий боксер Денис Берінчик, ведуча програми «Ранок з Інтером» Анастасія Даугулє, радіоведуча Анна Свиридова, відомий автогонщик Ігор Скуз, головний редактор телеканалу «Інтер» Антон Нікітін. Багато знаменитостей не змогли особисто приїхати до студії, але вони надавали і викуповували благодійні лоти, записували відеозвернення для дітей і здійснювали добрі справи. Все для того, щоб онкохворі діти отримали додатковий шанс жити.

Рак - одна з найстрашніших хвороб нашого часу, від якої не застраховані ні дорослі, ні діти. Сьогодні у дитячому відділенні Національного інституту раку - 50 пацієнтів від 1 року до 18 років з усіх куточків України. Майже половині з них потрібна складна процедура - трансплантація кісткового мозку. Це єдиний в Україні заклад, де проводять трансплантацію кісткового мозку дітям з пухлинами.

Під час трансплантації дитина з мамою повинні перебувати кілька тижнів в абсолютно стерильному боксі, найменша вірусна або бактеріальна інфекція смертельно небезпечна для маленького пацієнта. «У таких дітей майже немає імунітету, і будь-яка інфекція може стати фатальною, - говорить Сергій Павлик, завідувач відділенням дитячої онкології Національного інституту раку. - Щоб не було ускладнень, потрібна палата з системою фільтрації, яку ми називаємо «стерильний бокс». Це палата з підвищеною обробкою повітря для того, щоб запобігти важкі інфекційні ускладнення. Кілька років тому ми перейшли у нову будівлю, де місця для проведення високодозованої хіміотерапії не було. Ми змушені для цього пристосовувати ті приміщення, які є. Нова система фільтрації повітря, ремонт палати, нове обладнання зроблять процес лікування набагато ефективніше».

Основною умовою успішного лікування є, в першу чергу, стерильність приміщення, а також наявність меблів, які не виділяють небезпечних токсичних речовин і не стануть середовищем для розмноження бактерій.

Улітку у студії «Стосується кожного» оголосили нову велику мету благодійного онлайн-аукціону «Інтер - дітям»: ремонт та оснащення саме такої палати для трансплантації кісткового мозку для дитячого відділення Національного інституту раку.

На даний момент вже виконано перший етап - капітальний ремонт палати з використанням спеціальних матеріалів, що зберігають необхідний режим стерильності. І благодійний аукціон, звичайно ж, триває: зараз на рахунку фонду «Інтер - дітям» 400 тис. грн. Ще стільки ж потрібно зібрати, аби оснастити палату для трансплантації кісткового мозку необхідними меблями та обладнанням.

До студії «Стосується кожного» прийшла мама 10-річної Моніки Татевосян, щоб від імені всіх мам і дітей, які зараз проходять лікування у Національному інституті раку, звернутися до небайдужих українців зі словами подяки за ту підтримку, яка їм вже надана, і з проханням про допомогу.

«За один день наше життя стало іншим, - каже Лусіне, мама Моніки. - У дочки - саркома Юінга. Про це боляче говорити. Їй 10 років, вона все розуміє, багато прочитала про це захворювання в Інтернеті. Вона запитує: «Мама, чому захворіла саме я?» Зараз вона дуже вірить своєму лікарю і дуже вірить, що у нас все вийде. Ми вже шість місяців знаходимося у Національному інституті раку, пройшли шість блоків хіміотерапії, операцію, попереду нас чекає трансплантація кісткового мозку. Я хочу сказати велике спасибі всім людям, які допомагають збирати кошти на обладнання такої палати. Ця палата дуже потрібна нам. І не тільки нам, а й іншим діткам».

Підтримати батьків Моніки і розповісти про важливість такого стерильного боксу до студії програми приїхала Олена Шиндер з Хмельницької області. Їй було складно зважитися вийти до студії, адже шість років тому вона також боролася за життя свого чотирирічного сина Богдана. Малюк пройшов дев'ять курсів хіміотерапії в Україні. Але саму операцію проводили за кордоном, тому що тоді в Україні для цього не було умов. Її малюка врятувати не вдалося. «Якби у Києві, в Україні була можливість лікуватися, не їхати за кордон, то у дітей було б більше шансів одужати, це дуже важливо», - підсумувала Олена Шиндер.

За півроку тисячі небайдужих людей - знаменитостей і простих телеглядачів - приєдналися до збору коштів на ремонт та обладнання палати.

29 вересня у Національній опері України відбулася благодійна вистава «Лускунчик», завдяки якій було зібрано 148 тисяч гривень. Його ініціатор - прем'єр Національної Опери, зірка світового балету Олександр Стоянов - обіцяє продовжувати традицію благодійних вистав, тому що залишатися байдужим до дитячої біди не може. Маленькі учасники програми «Круче всех» - повітряні гімнасти Катя Бускандзе і Микита Бичков і їх друзі з циркової студії провели у Харкові благодійну виставу: було зібрано 15 тисяч гривень, які також були передані до фонду «Інтер - дітям».

Зіркові гості та експерти програми «Стосується кожного» напередодні Дня святого Миколая прийшли до студії не з порожніми руками. Спеціально для аукціону співачка Гайтана разом з одним з українських дизайнерів створила новорічні сукні для мами і доньки в єдиному стилі, провела фотосесію у цих нарядах і передала сукні на аукціон. А ще співачка запропонувала в якості лотів караоке-батл і присутність на зйомках свого кліпу. Наталія Валевська виставила на аукціон відразу кілька своїх лотів, у тому числі і абонемент на навчання з будь-якого напрямку в її власній академії мистецтв. Постійний експерт програми «Стосується кожного», пластичний хірург Ростислав Валіхновський запропонував дуже незвичайний лот. Команда його клініки візьметься провести реконструктивне хірургічне втручання. «Такі операції зазвичай дуже складні і дорогі, - каже Ростислав Валіхновський. - Але для пацієнта таке втручання може змінити життя. Покупцеві лота ми проведемо цю операцію, яка коштує 10 тисяч умовних одиниць, безкоштовно. Я знаю, як працюють мої колеги-онкологи. І ми, розуміючи їх потребу в обладнанні, не могли не приєднатися до цієї акції». Також лікар запропонував ще один лот - двотижневе стажування у своїй клініці.

Глядачка програми «Стосується кожного» 80-річна Людмила Федорівна Храмова передала на аукціон «Інтер - дітям» свої лоти - шість власноруч вишитих картин, на кожну з яких пішло не менше двох місяців копіткої роботи. «Я якось побачила у вашій програмі, як один чоловік передав на аукціон модель літака, - розповідає Людмила Федорівна. - І вирішила теж зробити свій внесок у допомогу дітям». Ще одна глядачка програми, Анна Щогла з Дніпропетровської області, надсилала гроші для фонду «Інтер - дітям» у конвертах. Надсилала стільки, скільки могла - по 5-6 гривень. Але кожна її гривня так само важлива для порятунку життів дітей, як і великі суми. Тому що це - від душі, тому що у порятунку дитячих життів дрібниць не буває.

Цього разу прямо у студії «Стосується кожного» збулася мрія шанувальниці групи Aviator Анни Рудик. Дівчина викупила лот - музичний баттл з солістами групи. Але вона не очікувала, що Дмитро Тодорюк та Андрій Сторож з'являться у студії програми і що їх спільне виконання пісні «Мережі» почує вся країна!

Ще один сюрприз зробила співачка Ярослава Руденко: вона викупила на аукціоні щасливий віночок від переможниці дитячого «Слов'янського базару» Дарини Галицької і передала його мамі Моніки, щоб цей символ перемоги допоміг дівчинці подолати страшну хворобу.

«Уже cтало доброю традицією, що у день святого Миколая Чудотворця «Інтер» проводить благодійний марафон, який називається« Чудо починається», - каже головний редактор телеканалу «Інтер» Антон Нікітін. - Програма «Стосується кожного» називається «Лоти життя. Чудо триває». У нашому житті завжди має бути місце диву. Коли у родині трапляється нещастя - хворіє дитина, - їхнє життя кардинально змінюється. Ми повинні пам'ятати, що є такі сім'ї, і допомагати їм. Допомагати, безумовно, незалежно від того, на якому місці в індексі благодійності знаходиться наша країна, незалежно від того, як надходять навколишні люди, дають або не дають гроші, - ми повинні це робити. Серед досягнень фонду «Інтер - дітям» - то, що ми продовжуємо цю благодійну ініціативу, що до неї приєднуються нові люди, що ми комусь допомагаємо. Що вже в декількох дитячих клініках коштує обладнання, яке ми купили разом з нашими глядачами, без яких нічого цього не було б. Що багато дітей змогли зробити перший вдих, що у кого-то збереглося зір, що зараз ми разом, якщо будемо активними, зберемо гроші на оснащення стерильного боксу для Національного інституту раку. Якщо говорити про цю акцію, яку ми влітку почали, то вже частина завдання виконана. Палата відремонтована. Тепер потрібно її оснастити обладнанням. І від того, наскільки ми будемо активні, залежить, наскільки швидко ми зможемо доставити обладнання в дитяче відділення Національного інституту раку і комусь буквально допомогти вижити».

За словами телеглядачів, які не перший рік беруть участь в загальному добру справу, аукціон «Інтер - дітям» став таким популярним тому, що все, що відбувається абсолютно прозоро. Журналісти телеканалу в сюжетах розповідають про хід аукціону, про витрачені кошти, про реалізацію викуплених лотів, про досягнення поставлених цілей і про вибір нових. Завдяки такій інформаційної відкритості кожен учасник знає: чудеса трапляються, вони можливі. Особливо - коли чудотворцями стаємо ми самі. Кожен з нас може допомогти маленьким пацієнтам Національного інституту раку. Заходьте на сайт deti.inter.ua, вибирайте вподобаний лот і стаєте частиною великої команди, завдяки зусиллям якої наші діти зможуть отримувати необхідне лікування в Україні. Приєднуйтесь! Робити добро легко! Разом ми дійсно можемо рятувати дитячі життя.

Програма «Лоти життя. Чудо триває» – https://www.youtube.com/watch?v=a27GbjoWO3c

Допомога

Благодійна організація «ІНТЕР»-Дітям» Філія АТ «Укрексімбанк» в м. Києві Рахунок (IBAN) UA533223130000026006000026416 МФО 322313 ЄДРПО 38062634