.
Витрачено на медичне обладнання - 6 707 582 грн.

Новини

Сергій Риков: при своєчасній діагностиці кількість сліпих дітей можна зменшити вдвічі

Сергій Риков: при своєчасній діагностиці кількість сліпих дітей можна зменшити вдвічі

16 квітня 2018, 20:46

На 5 частих питань про дитячий зір відповів експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби зі сліпотою.

З кожним роком з проблемою погіршення зору стикається все більша кількість не тільки дорослих, а й дітей. Сьогодні в Україні налічується понад 10 тис. дітей, які стали інвалідами через проблеми із зором, і кожен десятий з них - сліпий. При своєчасній діагностиці кількість сліпих дітей та інвалідів по зору можна зменшити в два рази, адже на ранній стадії розвитку очних захворювань, наприклад, глаукоми, можна призупинити. Але батьки часто не звертають уваги на симптоми погіршення зору у дітей.

А малюки самі рідко скаржаться на проблеми із зором, не розуміючи серйозності проблеми. Бездіяльність призводить до незворотних наслідків - сліпоти дитини. Своєчасна діагностика дуже важлива. Саме тому благодійний фонд «Інтер - дітям» в цьому році збирає кошти на покупку пневмотонометра для дитячого відділення Центру мікрохірургії ока. Це сучасне обладнання застосовують для вимірювання внутрішньоочного тиску. Апарат дозволяє визначити порушення зору, щоб вчасно призначити лікування.

Як розпізнати наявність проблем із зором у дитини? Як їм запобігти і що робити при тривожних симптомах? На найчастіші запитання про проблеми дитячого зору і профілактики очних захворювань відповів науковий керівник Центру мікрохірургії ока, завідувач кафедри офтальмології НМАПО ім. П. Шупика, професор, експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби зі сліпотою Сергій Риков.


1. Які патології зору найчастіше зустрічаються у дітей?

- На першому місці по інвалідності у дітей дошкільного віку - вроджені патології: катаракта, глаукома, ускладнена короткозорість, ретинопатія недоношених дітей. Рідше зустрічаються косоокість і генетичні відхилення зору. Глаукома - саме підступне захворювання: розвивається поступово, протікає безболісно, ​​людина довго бачить центральним зором, тому не поспішає звертатися за допомогою. На сьогоднішній день в Україні стоять на обліку близько 250 тисяч хворих на глаукому. Реальна цифра більше - 370 тисяч. На жаль, ігнорування лікування загрожує важкими наслідками аж до повної сліпоти.

2. Як часто необхідно проводити обстеження очей дітям?

- Перше обстеження дитині проводять в пологовому будинку. А наступний огляд - в 6 років, перед вступом до школи. Але офтальмологи рекомендують ще обов'язково перевірити гостроту зору у 3 роки. У цьому віці дитина повинна бачити близько 70% по таблиці. Якщо цей показник менший, потрібно звернутися до фахівця. У школі гостроту зору досить перевіряти раз на два роки. До речі, якщо у батьків є короткозорість, швидше за все, у дитини шкільного віку теж з'явиться це захворювання. Чим пізніше, тим краще. Важливо пам'ятати, що саме прогресуюча короткозорість у дітей може дати ускладнення та інвалідність. І регулярно перевіряти зір.

3. Які зовнішні ознаки вказують, що пора вести дитину до офтальмолога?

- Звертайте увагу, якщо дитина починає прищулювати очі, часто спотикатися, читати «носом». Це не завжди означає, що дитина погано бачить, в 50% випадків діагноз «поганий зір» не підтверджується. Однак може бути і тривожним сигналом. Дуже часто діти успадковують захворювання батьків. Згідно з рекомендацією Міністерства охорони здоров'я внутрішньоочний тиск потрібно перевіряти всім людям старше 40 років. 
І починаючи з 35 років, якщо хтось в родині хворий глаукомою. Але краще зробити це раніше. Існують генетичні дослідження, завдяки яким, здавши кров з вени, можна з великою ймовірністю визначити, буде у дитини глаукома чи ні. І якщо відповідь позитивна, то профілактично за допомогою крапель підтримувати нормальний внутрішньоочний тиск, при якому припиняється розвиток захворювання.

4. Для чого застосовують пневмотонометри і як відбувається обстеження?

- пневмотонометри застосовують для визначення внутрішньоочного тиску. Його необхідно перевіряти при вродженої патології, прогресуючої короткозорості і інших очних захворюваннях. Так, вимірюючи тиск при підозрі на глаукому, ми швидко і ефективно визначаємо відхилення від норми і проводимо розгорнуте обстеження для постановки остаточного діагнозу. 
При своєчасному лікуванні можна призупинити розвиток глаукоми на 50 років. В іншому випадку атрофія зорового нерва відбудеться за 7-8 років - і дитина осліпне. Тому головний сенс обстеження за допомогою  пневмотонометрів - масовий скринінг. При своєчасній діагностиці кількість сліпих дітей та інвалідів по зору можна зменшити вдвічі.

 

Обстеження пневмотонометром займає не більше 2 хвилин. Процедура абсолютно безболісна, але вимагає підготовки дитини. Тому перед обстеженням ми говоримо, що робимо фотографію. Дитина сідає, фіксує голову на підставці і дивиться прямо, не примружуючи очі. Прилад направляє на кожне око по черзі м'яку цівку повітря з певною швидкістю. Це схоже на повітряний поштовх. 

І все. Якщо дослідження проведено правильно, на виході ми отримуємо дві цифри - тиск в лівому оці і правом. Даний метод обстеження - безконтактний. У цьому його безперечна перевага, так як зазвичай вимірювання внутрішньоочного тиску у дітей до 7-ми років проводиться під наркозом. Тут же наркоз не потрібен.


На жаль, через відсутність сучасного медобладнання в клініках в деяких випадках доводиться ставити діагноз тільки завдяки своєму досвіду. У європейських країнах таке обладнання давно ефективно використовується. У нас в державних клініках про це можна тільки мріяти. Зараз на весь Центр мікрохірургії ока працює один пневмотонометр. І призначений він для обстеження дорослих пацієнтів. Для нормальної роботи необхідно ще два пневмотонометри - в дитяче відділення Центру і в поліклініку, щоб кожного тижня 250-300 чоловік змогли проходити обстеження. Це стандарт, який повинен бути в будь-якій поліклініці, щоб не пропустити незворотні процеси у пацієнтів.


Ініціатива благодійного фонду «Інтер - дітям» - збір коштів на покупку пневмотонометра для нашого Центру - це дуже правильна і важлива ініціатива для профілактики захворювань очей, для здоров'я населення України.

 5. Що б ви порадили робити батькам для збереження зору у дітей?

- В якості профілактики я б рекомендував вранці робити гімнастику для очей і дотримуватися загальновідомим правилав. Кожні 30-40 хвилин потрібно робити перерви при читанні, а при роботі за комп'ютером - кожні 10 хвилин дивитися вдалину. Дотримуватися відстані: від очей до книги - більше 30 см, до екрану комп'ютера - більше 50 см, до телевізора - не менше 3 м. Працювати за комп'ютером або дивитися телевізор краще при включеному світильнику. 
І обов'язково обмежити час, який проводять діти, сидячи перед моніторами: в 3 роки - 20 хвилин, в 5 років - 30 хвилин, в 7 років - 40 хвилин. Всі батьки знають про ці правила, але мало хто стежить, щоб вони виконувалися. Адже в наше століття гаджетоманам ці правила стали особливо актуальними. І пам'ятайте, що дитина обов'язково повинна займатися спортом: плаванням, баскетболом, волейболом, футболом. Будь-яка фізична активність - це не тільки захоплення, а й можливість зорової розвантаження для очей.

Допомога

Благодійна організація «ІНТЕР»-Дітям» Філія АТ «Укрексімбанк» в м. Києві Рахунок (IBAN) UA533223130000026006000026416 МФО 322313 ЄДРПО 38062634